Για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!
Δρ. Αμαλία Μπαλλά

Νάρθηκες

Θα εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι το 50% με 90% των υγιών ενηλίκων επιδίδονται σε ένα συνεχές τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών τους κατά την διάρκεια του ύπνου σε κάποια στιγμή της ζωής τους και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς για συνεχόμενα και παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε περιόδους έντονου στρες και ψυχολογικής πίεσης . Το 15% των παιδιών βιώνει επίσης μια τέτοια παραλειτουργική έξη.

Οι περισσότεροι ασθενείς όμως, δεν αντιλαμβάνονται την ίδια την πάθηση αλλά μόνο τα αποτελέσματα της και μάλιστα όταν είναι αρκετά αργά.

Μια συνεχής πίεση ασκείται από τον ίδιο τον ασθενή ασυνείδητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να πιέζονται συνεχώς τα κάτω στα επάνω δόντια και να τρίβονται αμοιβαία λόγω των κατακόρυφων δυνάμεων που αναπτύσσονται, και των κινήσεων που γίνονται προς τα δεξιά και τ’ αριστερά.

Οι συνέπειες που διαπιστώνει ο οδοντίατρος ,ή βιώνει ο ίδιος ο ασθενής είναι οι ακόλουθες.

  1. Κατεστραμμένη (μειωμένη) αδαμαντίνη με επίπεδες επιφάνειες δοντιών που δεν κόβουν καλά τις τροφές, και παρουσιάζουν ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα όπως στο κρύο και στο ζεστό.)

  2. Σπασμένα δόντια ή δόντια με ρωγμές

  3. Δάγκωμα στο εσωτερικό μέρος της παρειάς.

  4. Πονοκέφαλοι που γίνονται αισθητοί σαν πίεση σε όλη την περιοχή του κροταφίτη μυός , στο κέντρο της κεφαλής, και στον αυχένα του ασθενούς.

  5. Πόνο στην περιοχή γύρω από το αυτί πουσυχνά συγχέεται με ωτίτιδα.

  6. Πόνος, και διόγκωση του μασητήρα μυός, με αποτέλεσμα τα μάγουλα να φαίνονται πρησμένα ή ασύμμετρα.

  7. Κούραση και πόνο στο σαγόνι, που αντανακλά και σε άλλες περιοχές της κεφαλής.

  8. Δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος.

  9. Εξάρθρωση ή μετατόπιση της κάτω γνάθου που απαιτεί τη βοήθεια του οδοντιάτρου για να ξαναμπεί στη θέση της, και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σπάσει ο ίδιος τον κόνδυλο της κάτω γνάθου προσπαθώντας να την επαναφέρει στη θέση της.

  10. Clicking ,ή αλλιώς ο ήχος που ακούγεται κατά την μάσηση και την ομιλία από τις κινήσεις της κάτω γνάθου.

Η εκτενής αναφορά μας στα συμπτώματα έχει να κάνει με την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ασθενών μας για τη σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία οδηγεί σε χρόνιο πόνο και εκφυλισμό της άρθρωσης με σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ιδίων.

Στις δύσκολες μέρες της κρίσης λόγω της αύξησης των στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται μια έξαρση των συμπτωμάτων.
Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε, πω ς υπάρχει συντηρητική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στη δημιουργία ενός ειδικού εξατομικευμένου ενδοστοματικού νάρθηκα βρυγμού, στη σωστή φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, στην τοποθέτηση κατάλληλων επιθεμάτων στην πάσχουσα περιοχή και στη στενή συνεργασία μας με φυσικοθεραπευτή που ειδικεύεται σε νόσους της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Διατηρούμε συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Τσιριγγάκη Φυσικοθεραπευτή PT, MSc, CGA, MT IMTA

Η αποκατάσταση δε του φθαρμένου οδοντικού φραγμού είναι θέμα δικό μας, λόγω της εξειδίκευσής μας πάνω και σε θέματα σύγκλισης και λειτουργίας της άρθρωσης.

Τηλέφωνο | 2107219322
© Copyright 2022 | Αμαλία Μπαλλά | All Rights Reserved