ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Παρά το γεγονός ότι οι καλύτερες συνθήκες ζωής και η πιο αποτελεσματική στοματική υγιεινή έχουν σαν αποτέλεσμα τη μικρότερη απώλεια δοντιών, ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει βιώσει την εξαγωγή κάποιου δοντιού.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 69% των ενηλίκων στις ηλικίες 35-44 έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι για διάφορες αιτίες ενώ μέχρι τα 74 το 26% των ενηλίκων έχουν χάσει όλα τους τα δόντια.

Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για την αποκατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών. Τα ποσοστά επιτυχίας πλησιάζουν το 98% στην κάτω γνάθο και 95% στην άνω για την δεκαπενταετία με τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα που ξεπερνά τα 50 χρόνια.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Το σύγχρονο οδοντιατρικό εμφύτευμα είναι μία κυλινδρική κατασκευή από τιτάνιο που τοποθετείται από τον χειρουργό μέσα στο κόκκαλο της άνω ή της κάτω γνάθου και αντικαθιστά τη ρίζα του χαμένου δοντιού. Το οστό όχι μόνο δεν αποβάλλει την ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια τιτανίου του εμφυτεύματος αλλά την «αγκαλιάζει» και μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργεί ένα δεσμό μαζί της (οστεοενσωμάτωση) που είναι και ο βασικός μηχανισμός που εξασφαλίζει την μακροβιότητα του αποτελέσματος.

Πάνω στο εμφύτευμα τοποθετείται το κολόβωμα, που είναι μία μεταλλική κατασκευή από τιτάνιο που μοιάζει με τροχισμένο δόντι και πάνω στο κολόβωμα τοποθετείται η τελική προσθετική αποκατάσταση (θήκη-γέφυρα) που είναι απολύτως παρόμοια με αυτή της κλασικής προσθετικής.

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για να έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, πρέπει να συνδυάζει μια καλά εξειδικευμένη και ενημερωμένη ομάδα γιατρών που θα φέρει σε πέρας τη μελέτη του περιστατικού, την επιλογή του κατάλληλου εμφυτεύματος, τη σωστή τοποθέτησή του και την προσθετική του αποκατάσταση. Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η συνεργασία γναθοχειρουργού ή περιοδοντολόγου (για τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό) με τον προσθετολόγο (για την τοποθέτηση του τμήματος της πορσελάνης πάνω στο εμφύτευμα.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται, τις περισσότερες φορές, με τοπική αναισθησία στο ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο μας εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή και γρήγορη τοποθέτησή τους και την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Τα σύγχρονα τοπικά αναισθητικά προσφέρουν σίγουρη, σε βάθος και σε διάρκεια, αναισθησία και δεν είναι καθόλου επιβαρυντικά για την γενική υγεία καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία απολύτως ανώδυνη και ασφαλή. Η διάρκεια εξαρτάται βέβαια από τον αριθμό των εμφυτευμάτων, σε κάθε περίπτωση πάντως η ταλαιπωρία του ασθενή είναι μικρότερη από αυτήν σε αντίστοιχης διάρκειας κλασσικές οδοντιατρικές πράξεις.

Κατά την προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων, δεν χρειάζεται καθόλου αναισθησία μιας και ο ασθενής δεν νιώθει κάτι.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να δώσουν λύσεις που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την απώλεια των δοντιών μας και να γελάμε και να λειτουργούμε με αυτοπεποίθηση!

Συνήθεις ερωτήσεις

Μπαίνουν εμφυτεύματα σε μένα;

Θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει αρκετό κόκκαλο στο στόμα σας για να μπούνε τα εμφυτεύματα. Αυτό γίνεται με μια απλή κλινική εξέταση και μια εξειδικευμένη ακτινογραφία των γνάθων η οποία λέγεται CBCT ή αξονική.

Έχοντας την τρισδιάστατη απεικόνιση των οστών των γνάθων, θα μπορούμε να σας πούμε ΑΜΕΣΑ, αν είστε καλός υποψήφιος για τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Αλλά ακόμη και αν η περίπτωση είναι πολύπλοκη, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε όλα τα μέσα στις περισσότερες περιπτώσεις να ‘χτίσουμε’ κόκκαλο, ώστε να μπαίνει το εμφύτευμα με άνεση.

Ακόμα και αν σας έχει αποθαρρύνει μια πρώτη εκτίμηση, ελάτε σε εμάς για μια δεύτερη γνώμη. Με την  γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία που διαθέτουμε, η ομάδα των ειδικών μας βρίσκει λύση και στα πιο δύσκολα προβλήματα.

Αν βγάλω το δόντι μου, μπαίνει κατευθείαν το εμφύτευμα;

Εάν  δεν υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή (το κόκκαλο γύρω από το δόντι είναι καθαρό), γίνεται εξαγωγή του δοντιού , και άμεση τοποθέτηση του εμφυτεύματος (της βίδας) στη θέση της εξαγωγής!

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να βάλω τη θήκη πάνω στο εμφύτευμα;

Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 3 μήνες. Τόσο καιρό χρειάζεται για να ‘ενσωματωθεί’ το εμφύτευμα, δηλαδή να γίνει  ‘ένα με το κόκκαλο’ και να σταθεροποιηθεί στη θέση του.

Πρέπει να περιμένω 3 μήνες μετά την εξαγωγή του δοντιού , χωρίς να έχω δόντι;

Όχι βέβαια. Στο διάστημα αναμονής, (για να δέσει το εμφύτευμα με το κόκκαλο), τοποθετούμε πάντοτε προσωρινές αποκαταστάσεις, προσωρινά δόντια, ώστε να μπορούμε να τρώμε και να χαμογελάμε άφοβα.

Μετά το τρίμηνο τι γίνεται; Πόσα ραντεβού χρειάζομαι;

α) Πρώτο ραντεβού. Λήψη αποτυπωμάτων.

β) Μετά από περίπου μια εβδομάδα. Δοκιμή του δοντιού.

γ) Μετά από λίγες μέρες. Μόνιμη τοποθέτηση  του εμφυτεύματος (στεφάνης /   δοντιού ) στο στόμα.

Ανάλογα με τα πόσα δόντια λείπουν, ο χρόνος του κάθε ραντεβού κυμαίνεται από μισή ώρα έως και 2 ώρες όπως σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας (όταν λείπουν όλα τα δόντια).

Πονάνε τα εμφυτεύματα;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Η διαδικασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων όταν γίνεται από ειδικό γιατρό, Γναθοχειρουργό, πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Είναι απόλυτα ανώδυνη και κρατάει ελάχιστο χρόνο, περίπου είκοσι λεπτά για ένα μόνο εμφύτευμα έως 2 ώρες για τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε όλη τη γνάθο.

Το εμφύτευμα δεν ενοχλεί μετέπειτα περισσότερο από μια εξαγωγή δοντιού. Με τη λήψη παυσίπονου (Depon, Panadol) ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (Algofren, Brufen, Ponstan) για 2-3 ημέρες δεν θα αισθάνεστε καμία ενόχληση.

Άλλοι φίλοι μου που έβαλαν εμφυτεύματα μου λένε ότι πονάνε, είχανε κακές εμπειρίες

Το εμφύτευμα όταν είναι υψηλής ποιότητας και έχει τοποθετηθεί σωστά από εξειδικευμένο και έμπειρο γναθοχειρουργό, στη σωστή θέση και με τη σωστή αναισθησία ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ.

Εάν ο φίλος σας/συγγενής σας είχε μια δυσάρεστη εμπειρία, ίσως κάποιο από τα παραπάνω να μην έγινε σωστά στο Οδοντιατρείο το οποίο επισκέφθηκε.