Για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!

Περιοδοντολογία

Τομέας της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την υγεία των ούλων και των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στις γνάθους.

Στις νόσους του περιοδοντίου περιλαμβάνονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα:

Φλεγμονώδης νόσος στο επίπεδο των ούλων, που χαρακτηρίζεται κυρίως από αιμορραγίες κατά το βούρτσισμα, ακόμα και αυτόματα (ματώνουν τα ούλα), και από οιδηματώδη ερυθρά ούλα.

Κύρια αιτία η μη σωστή στοματική υγιεινή που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει η οδοντική μικροβιακή πλάκα στα ούλα και να μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα).

Η ουλίτιδα είναι μια νόσος αντιστρεπτή , εφ’ όσον εφαρμοστεί σωστή θεραπεία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει απομάκρυνση της φλεγμονής και της τρυγίας σε 2 συνεδρίες, εκπαίδευση στη σωστή στοματική υγιεινή και εφαρμογή Laser που βοηθά στη μείωση του μικροβιακού παράγοντα.

Εξαιρετικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας των ούλων μετά την θεραπεία, είναι η επανεξέταση ανά 6μηνο.

Περιοδοντίτιδα:

Η παραμονή της αθεράπευτης ουλίτιδας οδηγεί στην επέκταση της φλεγμονής και κάτω από το επίπεδο των ούλων, όπου σταδιακά επηρεάζει τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι.

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή του οστού που στηρίζει το δόντι με αποτέλεσμα σταδιακά να παρουσιάζεται κινητικότητα στα δόντια, καταληκτικό στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών λόγω της έντονης κινητικότητας.

Πέραν της κακής στοματικής υγιεινής μπορούν να συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, αλλαγές στις ορμόνες (π.χ. εγκυμοσύνη), ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα.

Η θεραπεία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και πέτρας κάτω από το επίπεδο των ούλων υπό τοπική αναισθησία και τη λείανση των ριζικών επιφανειών.

Επιπρόσθετα εφαρμόζεται και Laser για τη μείωση του μικροβιακού παράγοντα, τοπική ή συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά και η εκπαίδευση στη σωστή στοματική υγιεινή.

Ιδιαίτερης σημασίας για να παραμείνει σταθερό το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ο τακτικός επανέλεγχος στο διάστημα που θα κρίνει ο Οδοντίατρος ανά περίπτωση.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, τότε εφαρμόζεται και η χειρουργική θεραπεία, που περιλαμβάνει αφαιρετικές τεχνικές ώστε να απομακρυνθούν οι κατεστραμμένοι ιστοί, και αναπλαστικές τεχνικές ώστε να δημιουργηθούν νέοι ιστοί.

Τηλέφωνο | 2107219322
© Copyright 2022 | Αμαλία Μπαλλά | All Rights Reserved