Ένθετα επένθετα

Είναι τα λευκά “υπερσφραγίσματα” όπως τα ονομάζουμε, τα οποία κατασκευάζονται είτε από σύνθετη ρητίνη ενισχυμένη με πορσελάνη (GRADIA), είτε από πορσελάνη εξ ολοκλήρου. Σε πολλές περιπτώσεις, η οδοντική ουσία που έχει χαθεί λόγω τερηδόνας, είναι εκτεταμένη, με αποτέλεσμα το άμεσο λευκό σφράγισμα να μην ενδείκνυται για την αποκατάσταση του δοντιού γιατί υποχωρεί και σπάει κάτω από τις έντονες δυνάμεις της μάσησης.

Παλιότερα μοναδική λύση στο πρόβλημα της εκτεταμένης οδοντικής βλάβης ήταν το περιφερικό τρόχισμα του δοντιού και η τοποθέτηση μιας θήκης ολικής κάλυψης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας υγιούς δοντιού απλά και μόνο για να στηριχθεί η στεφάνη.

Το πρόβλημα αυτό ήρθαν να λύσουν τα ένθετα και επένθετα, τα οποία κατασκευάζονται από εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συγκολλούνται σε δεύτερη επίσκεψη του ασθενούς στο οδοντιατρείο. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθιστούμε την μορφολογία του δοντιού, χωρίς την αφαίρεση ούτε της ελάχιστης οδοντικής ουσίας, περισσότερης από την αναγκαία για τον καθαρισμό του δοντιού.

Το επένθετο “κλειδώνει” με το δόντι, σαν δυο κομμάτια ενός παζλ, και αντέχει στο χρόνο και στις δυνάμεις της μάσησης σχεδόν όσο και μια θήκη ολικής κάλυψης.